Propostes per canviar el món

27 Març 2010

ATURATS. Me pregunte que passaria si juntarem 2 conceptes: atur i voluntariat. Les persones que no treballen perden la autoconfiança. Per aixó totes les persones aturades haurien de desenvolupar una activitat obligatòriament. Els avantatges, uns quants. En primer lloc tindre una  ocupació mentre es busquen feina. Realitzar una tasca social, prenent consciència social. Tindre la sensació de  tindre opcions.  I, quines coses poden fer? Estes son les meues propostes:

 • Ajuda a les persones dependents
 • Campanya de repartir bosses per a arreplegar la caca dels gossos.
 • Campanya per explicar el funcionament dels contenidors de reciclatje.
 • Campanya de bosses biodegradables.
 • Neteja dels àmbits rurals, espais naturals plens de deixalles per tot arreu.
 • També és una manera de obstaculitzar els treballs en negre: si tots els dies has de treballar unes hores per al teu ajuntament, és més complicat treballar sense contracte.
 • Per supost tota la gent desocupada hauria de tindre la opció de formar-se, per davant de tot.

TREBALL. Altra qüestió a abordar és la “ta-ta-xaaan” reforma laboral. I jo vull dir la meua. Les crisi son una oportunitat per al canvi, per aprendre dels errors i enmendar-los. La riquesa desmesurada d’una part de la població crea pobresa en el conjunt. Per això s’ha de limitar els salaris; donçs comencem:

 • Salari màxim interprofesional. Equivalent a x vegades el salari mínim. (exemple: 600*20= 12.000 €/mes)
 • Control de les dietes i demés espècies on s’amaga part dels salaris extrems.
 • Incloure la classe política a l’estatut dels treballadors. Un conveni regulador de salaris de diputats, directors generals, alcaldes, regidors, etc.
 • Convertir el IRPF en un regulador de les diferències econòmiques: es a dir incrementar-lo en les rendes altes per a que no se disparen, sense por.

Queden molts, molts altres temes per tocar com: el nombre de alts càrregs a les administracions, els contractes de “per vida” dels funcionaris, les SAU, que només afavorixen l’evassió d’impostos per a gestionar el patrimoni propi, els contractes blindats i les pensions astronòmiques de polítics, banquers, etc,

POLITICS. Menció a banda me mereix la “casta” política. Si ho penseu be, ara per ara trobe que és la manera més fàcil de fer pasta si no tens escrúpols. Això me diu que s’ha de reformar profundament el sistema. Des de qui i com accedix a un lloc remunerat, a quant de temps ha de estar en el càrreg. Per preguntar:  quin currículum té un polític? Quin exàmen ha passat per a demostrar que coneix la normativa? Conéix el valèncià? Te, ni que siga, l’elemental? Ja he dit abans que els salaris, despesses, finiquitos, pensions etc s’han de regular en un conveni. També, per supost, els temes que ja estàn tractant de controlar: regals, patrimoni, familiars beneficiats, etc.

EMPRESA. Encara en tinc més, mone! En veritat d’açò no se res, però Vicent Soler contà l’altre dia que el motor valencià, el mon empresarial està obsolet. Contà que els fills d’empresaris, han dilapidat ja la seua herència “jugant-se-la” al boom inmobiliari, destruint teixit empresarial valencià. Estem fent tard, cal apostar per un model especialitzat i per una economia de marca València, vincular-la al prestigi del producte valencià.

ORGULL VALENCIÀ, esta és la marca distintiva que se m’ha passat pel cap. Convertir els nostres productes en el nostre símbol. Aneu pensant quines coses i en quines condicions entrarien en la “marca”. Jo en planteje unes faciletes:

 • el camp (taronjes, orxata, arròs…) cultius ecològics i paissatge.
 • Energia solar, no hauriem de ser líders en produir-ne? A cada terrat.
 • Les que ja estaven: calcer i tèxtil; disseny i ecologia, el cotó de les samarretes, orgànic, comprat a cooperatives de comerç just, amb tints no contaminants.

 Aci teniu la meua humil proposta. El que vos planteje és que aporteu el vostre granet. Entre tots qui sap on podem arrivar i total mal no vos farà, com a poc activareu les neurones.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: