Només volia unes sabates!

26 Octubre 2010

Fa uns 3 anys vaig decidir parar més atenció al meu consum. Ho vaig fer inspirada en “el blog alternativo” i començant de manera simple – com es fan totes les coses- vaig deixar de comprar bosses i utilitzar-ne només una. Això marcà el camí. A partir d’ací he anat reduïnt el nombre de llibres, de samarretes, d’arxivadors… de  sabates, fins al punt de que hui em trobe en aquell punt: me n’he de comprar unes.

 Tot açò em condueix a un lloc ben bonic: tinc l’oportunitat “d’invertir” en una bona empresa de sabates.  En primer lloc, he de buscar un producte local, per dues raons: la primera perquè la contaminació d’un producte es directament proporcional als km que es desplaça; en segon lloc, perquè, especialment en estos moments, hem d’afavorir les empreses valencianes, i més si parlem de sabates! Per a seguir sent raonable, el fabricant hauria de tindre un informació sobre les mesures per a reduir l’impacte ambiental que està posant en pràctica o, directament, buscar un producte ecològic. Assumiré que els treballadors reben un salari digne ja que treballen al nostre pais. Al ser una empresa valenciana, espere que la seua pàgina web (o a la etiqueta de les sabates) estiga “també” en valencià. I pot ser per finalitzar, voldria comprar-les a un comerç on el valencià és una opció.

I tot açò que, vos asegure, pense que es d’allò més bàsic i raonable, és tan irreal com que me les porte Superman a ma casa. El primer que he fet és preguntar-li a “sant google” i no ha sigut gens fàcil. Digam que,el mot sabates a google no té massa èxit… Per resumir-vos el meu periple vos diré que cap, cap ni mitja de les 20 marques que he trobat té versió en valencià. Primera conclusió: el valencià al món empresarial és inexistent. Moltes de les pàgines no fan referència a la procedència (valenciana) del calcer, com a molt, espanyola. Respecte a la filosofia d’empresa, ètica, sostenibilitat, treball digne, medi ambient, ong’s, n’he trobat 3 que al menys fan referència: Panama Yack, Grup Pikolinos i Gioseppo; com podeu vore noms tots ells molt valencians, d’Elx, en concret.

Francament no sé per on continuar, no sé si escriure als empresaris valencians, al Síndic de Greuges o comprar-me’n unes de careta folrades de borreguet, pa l’hivern!

5 Respostes per a “Només volia unes sabates!”

 1. Josep Melero said

  La normalitat no és un valor que ens sobre als valencians, de fet tu al demanar-la t’has trobat que no existeix. La nostra lluita, que és sorda i constant, encara es troba en l’infanteça de les conquestes, només és una questió de perseverar, i en això estem.

 2. Anna said

  Que ben expresat, Pep. La clau és la lluita, ser actius, obrir el ulls, pensar, opinar…
  Hui, m’ha arribat este informe:
  http://www.solidaridad.net/imprimir1166_enesp.htm

 3. Magda said

  Enhorabona Anna. Totalment d’acord.

 4. BENJAMIN said

  HOLA ANNA

  MOLT INTERESSANT, LA TEVA APORTACIÓ, JO QUE TINC COGNOM D’EMPRESA DE SABATES VALENCIANES. LA VERITAT ÉS QUE EN EL MÓN EMPRESARIAL L’IDIOMA IMPORTA POC, MES IMPORTEN ELS RESULTATS, PER EXEMPLE UNA EMPRESA VALENCIANA I MODEL QUE S’HA DE SEGUIR S’ANOMENA RES MES I NI MÉS NI MENYS QUE “GERMAINE DE CAPUCCINI”, AIXÍ QUE TAMBÉ ÉS IMPORTANT QUE CRIDEN-SE COM ES CRIDEN O USEN L’IDIOMA QUE USEN, L’IMPORTANT ÉS QUE EXISTISQUEN MOLTES EMPRESES A VALÈNCIA, DESPRES JA MAXACAREM PER QUE USEN EL VALENCIÀ.

 5. annafloc said

  Gràcies pels teus comentaris, Benja. En realitat el que jo veig és que sí que importa l’idioma (castellà i anglés), però estic d’acord en que més important-urgent és que el teixit empresarial valencià estiga. Per això mateix m’agradaria que tot@ coneguerem millor els nostres productes, per a consumir-los. Gràcies també per recordar-me la fantàstica empresa alcoiana, li he pegat una miradeta a la seua web i – a banda del tema lingüístic m’agradat el seu compromís. L’apunte a la meua llista!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: